Jom Makan

Monday, September 11, 2006

Sup Tulang

Sup tulang ni resepi dari MIL me. Hubby suka sup masak macam ni. Dia tak suka pakai sup bonjot. Nasib baiklah cara ni senang dan sedap

Sup Tulang
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam ( kalau suka pedas bolehlah letak banyak sikit )
6 - 7 ulas bawang merah
2 - 3 ulas bawang putih
halia

Tulang direbus sehingga empuk. Setelah dagingnya empuk, masukkan ke dalam air rebusan yang berisi tulang itu bahan bahan diatas yang telah di blend sehingga halus. Kalau suka bolehlah masukkan kentang dan lobak. Setelah masak taburkan daun bawang dan daun saderi

Tempe Goreng

Dulu mak me kalau masak tempe goreng resepinya dia gaulkan tempe tu dengan cili giling, kunyit, bawang putih, garam dan asam jawa tapi me malas nak tumbuk bahan bahan tu semua jadi me ambil kerja senang, me cuma gaulkan kunyit tu dengan kunyit basah dan cili mesin sebab benda tu semua memang dah ada dalam fridge. Me memang tak pernah guna serbuk kunyit sebab rasanya kurang sedap dan bila goreng, dia akan jadi kering. Jadi biasanya me akan beli kunyit banyak banyak, tumbuk dan simpan dalam fridge. Jadi bila nak pakai senang.


2 Comments:

At 1:37 AM, Blogger adieha said...

hi. rajin nye awak masak yeh. update blog pon rajin jugak. nih biler nak contribute utk blog LIVE2EAT ni? dah ade cobweb dah kat blog tuh. ehhee.. kalo terlupe url.. url die http://hidup2makan.blogspot.com

 
At 11:53 PM, Blogger mhbnor said...

Adieha, I dah update kat LIVE2EAT, tapi kenapa tak keluar ya ?

 

Post a Comment

<< Home