Jom Makan

Sunday, October 15, 2006

Buttered Egg Prawns


Bahan A
600 gm udang besar
1 camt gula
1 camt garam
1/2 camt lada hitam
1 camt minyak bijan

Bahan B
3 camB tepung jagung
1 camB serbuk kari ikan

Bahan C
3 biji kuning telur
1 camB susu cair
1/2 camt garam
1/4 camt serbuk lada hitam
2 camB butter

1 camB bawang putih - dicincang
2 camB cili padi - dicincang
daun kari
2 camB butter

Bahan perisa
1 camB sos tiram
1/2 camB gula
1/2 camB serbuk lada hitam

Method
1. Bersihkan udang, buangkan kakinya dan keringkan dgn menggunakan kitchen towel. Perap udang dgn Bahan A selama 20 minit
2. Campurkan Bahan B dan masukkan udang yg tlh diperap. Gaul rata.
3. Goreng terendam udang tadi sehingga masak dan tuskan minyaknya
4. Gaul rata Bahan C. Ketepikan. Panaskan kuali, masukkan butter. Kemudian masukkan bahan C. Kacau campuran C dgn cepat utk mendapatkan telur gorang yg halus dan rangup. Angkat dari kuali.
5. Panaskan kuali dgn 2 camB butter. Goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi.
6. Masukkan udang dan bahan perisa. Gaul rata sebelum dimasukkan telur goreng tadi. Gaul rata dan hidang semasa panas

Resepi ni me dapat dari http://resipidiana.blogspot.com . Memang sedap. Hubby bagi rating 8/10. Walaupun nampak macam leceh tapi sebenarnya resepi ni mudah je tapi me terbuat pedas sedikit sebab terletak banyak cili padi

0 Comments:

Post a Comment

<< Home